Sådan forebygger man

Man kan nedsætte risikoen for, at et barn udvikler allergi, ved at følge nedenstående vejledning og menupunkterne til venstre.

- Undgå, at barnet udsættes for tobaksrøg

- Der er ikke dokumentation for effekten af diæt til den gravide eller den ammende mor

- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes de første seks måneder og gerne længere. Er barnet i særlig risiko for udvikling af allergi, og er det ikke muligt eller tilstrækkeligt at amme, skal barnet have højt hydrolyseret modermælkserstatning i de første 4 måneder. Efter 4 måneder kan almindelig modermælkserstatning anvendes. Er barnet ikke i særlig risiko, kan du anvende almindelig modermælkserstatning fra starten.

- Overgangskost kan tidligst introduceres, når barnet er 4 måneder, såfremt barnets udvikling og parathed taler for det. Mange børn trives på modermælk/modermælkserstatning frem til 6 måneders-alderen. Når overgangskosten introduceres, er der ikke dokumentation for effekten af at undlade visse fødevarer (som gluten, æg, fisk, citrusfrugter m.m.) Gluten kan altså på linje med anden overgangskost introduceres i 4-6 måneders-alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gives om variation i kosten.

- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ikke får komælk, men kun modermælk eller modermælkserstatning i hele det første leveår. Årsagen er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk og et lavt jernindhold. Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet og ikke pga. allergirisiko

- Du bør sørge for et godt indeklima uden røg, fugt og for meget støv

- Sundhedsstyrelsen har tidligere anbefalet, at allergidisponerede børn undgår daglig kontakt med pelsdyr det første leveår, for at forebygge allergi over for pelsdyr. Forskning bakker dog ikke entydigt op om denne anbefaling og man afventer yderligere forskning

- Undgå parfumerede hudplejeprodukter og parfumerede vaske- og rengøringsmidler.

Sundhedsstyrelsen anbefaler

Sundhedsstyrelsen anbefaler modermælk og/eller højt-hydrolyseret modermælkserstatning til allergiforebyggelse af risikobørn.

Sponsor
Forebyggelse hos småbørn

Hvordan forebygger man bedst allergi hos småbørn? Læs vores PDF med den nyeste viden og bliv klogere.

Læs PDF her.