Fødevareallergi

Ved fødevareallergi er det vigtigt at undgå de fødevarer, som ikke tåles.

Mælkeallergi

Modermælk er den bedste ernæring til spædbørn, og selv om et spædbarn har fået konstateret mælkeallergi, kan moderen fortsat amme barnet.
I sjældne tilfælde kan børn med mælkeallergi reagere på komælksprotein i modermælken. Det kan da være nødvendigt, at moderen efter aftale med lægen kommer på mælkefri diæt.

Hvis moderen ikke kan amme eller ikke har mælk nok, skal spædbarnet have højt hydrolyseret modermælkserstatning (Nutramigen, Althéra eller Pepticate). Aminosyrebaseret modermælkserstatning (fx Nutramigen AA og Neocate®) kan bruges til de ganske få børn, der heller ikke tåler højt-hydrolyseret modermælkserstatning.
Op til 3-årsalderen bør børn med mælkeallergi i stedet for mælk fortsat få højt hydrolyseret modermælkserstatning for at dække behovet for energi og kalk.

Hvis familien efter 1-årsalderen vælger at give barnet en kost uden højt-hydrolyseret modermælkserstatning, fx fordi barnet ikke kan lide produktet, kræver det oftest særlig opmærksomhed at sikre, at barnet får energi nok i kosten. I disse tilfælde er det nødvendigt at kontakte lægen eller en klinisk diætist for at få hjælp til en kostplan.

Havredrik kan bruges i madlavningen. Den har et lavere næringsindhold end modermælkserstatninger og indeholder bl. a. kun lidt kalk. Derfor bør den ikke bruges som eneste erstatning for mælk.

Fødevarestyrelsen råder forældre til at undgå risdrik til børn, fordi flere undersøgelser har vist, at risdrik indeholder små mængder arsen/arsenik. Du kan også læse mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Når barnet ikke længere får modermælk eller højt-hydrolyseret modermælkserstatning, skal det have en multivitamin- og mineraltablet samt kalktilskud på 500 mg kalcium (kalk) dagligt. Kalktilskud findes som tabletter, tyggetabletter, granulat, brusetabletter og brusegranulat. Børn må tidligst få tabletter fra 1½-årsalderen. Før denne alder er der risiko for, at de får tabletten galt i halsen.

Efter 3 års-alderen kan man sagtens fortsætte med at bruge højt-hydrolyseret modermælkserstatning. Man kan også inkludere sojadrik i kosten. Nogle typer sojadrik indeholder ligeså meget kalk som komælk.

Der findes mælk i mange produkter, så det handler om at være opmærksom på ingredienslisten, når man køber færdigpakkede varer. Det kan du læse meget mere om på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.