Børneeksem

Børneeksem er en arvelig hudsygdom, som giver tendens til tør, kløende hud og perioder med eksem.

Det er en kronisk sygdom, hvor forløbet er meget forskelligt fra person til person. Nogle børn har lange perioder med svær eksem, mens andre børn kun har korte perioder med let eksem.

Sygdommen har mange forskellige navne fx
•    atopisk eksem
•    atopisk dermatitis
•    Prurigo Besnier
•    astmaeksem
•    bøjefureeksem
•    kløeeksem

Hos børn med børneeksem er balancen i hudens immunsystem lidt anderledes end hos andre børn. Det betyder, at huden reagerer let på forskellige påvirkninger.

Ved børneeksem mangler huden de naturlige fedtstoffer, der limer hudcellerne sammen. Derfor fordamper fugten fra huden lettere, og huden bliver tør og føles ru. Det kan sammenlignes med en mur af mursten, hvor mørtlen imellem stenene mangler. Sådan en mur er skrøbelig, utæt og modtagelig for infektioner.

Hos de fleste børn bliver eksemet værre om vinteren, hvor den tørre og kolde luft øger fordampningen fra huden. Den tørre hud kan være årsag til eksem, og der kan gå infektion i det angrebne område.

Symptomer

Børneeksem/atopisk eksem er tør hud. Huden klør meget, når der er eksem. I de perioder, hvor eksemet blusser op, bliver huden rød og skæller og klør ekstra meget. Den tørre hud forsvinder ikke, selv om eksemet er væk.

Nogle har få pletter med eksem en gang imellem, mens andre er hårdt angrebet af eksem på en stor del af kroppen i længere perioder.

Hos helt små børn starter eksemet som regel på kinderne, hagen og i hårbunden, men der kan også komme eksem på arme og ben. Hvis der er eksem på arme og ben, sidder eksemet for det meste på forsiden af benene og på ydersiden af armene.
Helt små børn vil også være i større risiko for at udvikle udslæt i bleområdet. Det kalder man ble-dermatitis. Vær derfor opmærksom på at bruge bleer i den rigtige størrelse.

Hos større børn er børneeksemet mest i albuebøjninger og i knæhaser samt på hænder, håndled og anklerne. Der kan også komme eksem bag ørerne, så huden revner.

Hos unge og voksne sidder eksemet især i ansigtet, på halsen, på overkroppen og på hænderne. Eksemet kan, hvis det bliver rigtig slemt, brede sig til hele kroppen.

Diagnose

Diagnosen stilles på baggrund af:

  • Sygehistorie med tilstedeværelse af hovedkriterier som: Tilbagevendende eksem, kløe, typisk lokation og familiær disposition
  • Evt. allergiudredning ved hjælp af priktest eller blodprøve. Allergi er aldrig årsagen til eksemet, men kan virke forværrende
  • Overvejelse af, om der kan være andre årsager til symptomerne