Sådan forebygger du

Du kan nedsætte risikoen for, at dit barn udvikler allergi ved at følge nedenstående vejledning og menupunkterne til venstre.

- Undgå at barnet udsættes for tobaksrøg

- Der er ikke dokumentation for effekten af diæt til den gravide eller den ammende mor

- Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ammer dit barn de første seks måneder og gerne længere. Er dit barn i særlig risiko for udvikling af allergi, og er det ikke muligt eller tilstrækkeligt at amme, skal barnet have højt hydrolyseret modermælkserstatning i de første 4 måneder. Efter 4 måneder kan almindelig modermælkserstatning anvendes. Er dit barn ikke i særlig risiko, kan du anvende almindelig modermælkserstatning fra starten.

- Overgangskost kan tidligst introduceres, når barnet er 4 måneder, såfremt barnets udvikling og parathed taler for det. Mange børn trives på modermælk/modermælkserstatning frem til 6 måneders-alderen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ikke får komælk, men kun modermælk eller modermælkserstatning i hele det første leveår. Årsagen er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk, og et lavt jernindhold. Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet og ikke pga. allergirisiko.

- Når overgangskosten introduceres, er der ikke dokumentation for effekten af at undlade visse fødevarer (som gluten, æg, fisk, citrusfrugter m.m.). Gluten kan altså på linje med anden overgangskost introduceres i 4-6 måneders-alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gives om variation i kosten.

- Du bør også sørge for et godt indeklima uden røg, fugt og for meget støv.

- Sundhedsstyrelsen anbefaler officielt også, at man undgår daglig kontakt med pelsdyr i første leveår, men Astma-Allergi Danmark er bekendt med, at disse anbefalinger bliver ændret, da nyere forskning ikke entydigt underbygger dette.

- Det giver desuden god mening at undgå parfumerede rengørings- og hudplejeprodukter.
 

Sundhedsstyrelsen anbefaler

Sundhedsstyrelsen anbefaler modermælk og/eller højt-hydrolyseret modermælkserstatning til allergiforebyggelse af risikobørn.

Sådan bruger du
KEMILEX