Sådan forebygger du

Du kan nedsætte risikoen for at dit barn udvikler allergi, ved at følge nedenstående vejledning og menupunkterne til venstre.

  • Undgå at barnet udsættes for tobaksrøg
  • Der er ikke dokumentation for effekt af diæt til den gravide eller den ammende mor
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ammer dit barn de første seks måneder og gerne længere. Er dit barn i særlig risiko for udvikling af allergi, og er det ikke muligt eller tilstrækkeligt at amme, skal barnet have højt hydrolyseret modermælkserstatning i de første 4 måneder. Efter 4 måneder kan anvendes almindelig modermælkserstatning. Er dit barn ikke i særlig risiko, kan du anvende almindelig modermælkserstatning fra starten.
  • Overgangskost kan introduceres tidligst, når barnet er 4 måneder, såfremt barnets udvikling og parathed taler for det. Mange børn trives på modermælk/modermælkserstatning frem til 6 måneders alderen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ikke får komælk, men kun modermælk eller modermælkserstatning i hele det første leveår. Årsagen er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk og et lavt jernindhold. Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet og ikke pga. allergirisiko.
    Når overgangskosten introduceres, er der ikke dokumentation for effekt af at undlade visse fødevarer (som gluten, æg, fisk, citrusfrugter m.m.) Gluten kan altså på linje med anden overgangskost introduceres i 4-6-månedersalderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gives om variation i kosten.

Du bør også sørge for et godt indeklima uden røg, fugt og for meget støv.
Sundhedsstyrelsen anbefaler officielt også, at man undgår daglig kontakt med pelsdyr i første leveår, men Astma-Allergi Danmark er bekendt med, at disse anbefalinger bliver ændret, da nyere forskning ikke entydigt underbygger dette.

Det giver desuden god mening af undgå parfumerede rengørings- og hudplejeprodukter.

STØT VORES ARBEJDE
Det er gratis at få hjælp hos Astma-Allergi Danmark. Støt derfor gerne vores arbejde.
DIT BIDRAG
BLIV MEDLEM
Det koster kun 225 kr. om året.
Sådan bruger du
KEMILEX